Tuesday, 13 March 2012

Cinta zaman sekolah...(^^,)

 
ketemu lagi...
cuti cuti ni baik kami penuhkan post-post kat blog ni kan?nanti balik asrama rindu pulak..hehe..
hmm..harini kite nak bincang pasal ape pulak ye??
hmm...think3...

orait!!nak share ngan korang pasal suka atau cinta zaman sekolah..
haha..korang yang dok baca ni pon msti pernah rasa kan??
hehe..

hmm.. bagi kami la kan, suka kat berlainan jantina ni tak salah pon sebab bende tu fitrah..
setiap manusia yang dilahirkan dianugerahkan rasa cinta..
cinta pada ALLAH, cinta pada RASULULLAH, cinta pada IBU BAPA, cinta pada SAHABAT, cinta pada HARTA BENDA, dan banyak lagi...
kita tak dapat mengelak daripada rasa cinta tu...
 
sebenarnya cinta yang ALLAH bagi kat kita ni hanya SIKIIIIT sangat berbanding cintaNYA..
 
MEMANG!! tak dinafikan hati dan jiwa remaja kita ni selalu sangat diusik dengan rasa "cinta" pada "si dia" kan?? Terutama kalau "si dia" tu sekelas dengan kita..uish..TAK TERTAHAN..hehe...
asyik rase nk usha jer.. tengok apa yang "si dia" tengah buat, pakai baju warna apa, pastu perasan sorang-sorang... bila "si dia" tak masuk kelas sibuk fikir kemana "si dia" pergi...ish3..cam bini dia jer... haha... cam berpengalaman je..hehe..
 



 
aritu kami ade la baca kat satu blog ni cakap pasal zina. yang kami inagt la, zina ni ada banyak. Antaranya:
1. Zina mata
2. Zina hati

Rasenye ramai dah tahu kan zina mata ngan zina hati tu macam mana.. First, zina mata tu ditakrifkan sebagai melihat seseorang yang berlainan jantina dan membayangkan macam-macam. Contohnya susuk tubuh, dll... Dasyat kan, hanya dengan melihat kita dah dikira berzina... na'uzubillah...

Yang kedua pulak zina hati. Zina hati ni pon boleh tahan dasyatnye jugak. Zina hati ni berlaku bila seseorang merindui seseorang lelaki atau perempuan yang bukan muhrimnya. Bila berseorangan kat dalam bilik masa nak tidur, tiba-tiba teringat "si dia"... haa...kalau jadi macam tu, cepet cepat istighfar ye sebab keadaan tu dah dikira berzina bila kita melayan perasaan tu... na'uzubillah...


hiasan jer...

hAa!! one more thing!!
ade antara kita nie suka citer kat orang kan kalu dia admire kat sesapa kan..btoi tak?
disini dinasihatkan janganla citer kat sesapa kalau kita suka kat someone..
tak berapa elok sebenarnye..
 oke2..kami bagi satu situasi ni...
cuba bayangkan kita suka kat seseorang. Then kita dengan tak tahu malunye bagitahu kat kawan kawan kita. Entah macam mana tetiba lelaki tu dapat tahu yang kita suka kat dia melalui kawan kita tadi tu. Dalam masa yang sama dia memang amat tak suka ngan kita dan dia kutuk kita depan kawan kita tadi. "perempuan tak tahu malu" jadi gelaran kita. 

agak-agak la kan, kita malu tak nak bersemuka ngan kawan-kawan kita dan "si dia" tu.. mesti malu, kan? ish3...na'uzubillah....
tak silap kami tahun lepas kot ade sorang akak ni dia nasihat kat kami:
"Sue, kalau Sue ade suka kat seseorang, better Sue rahsiakan sebab selagi Sue rahsiakan, selagi tu Sue dikira bermujahadah melawan nafsu. Syaitan ni ada macam-maam cara nak sesatkan manusia"
sejak daripada tu, kami berazam tak akan bagitahu kat sesapapun tentang "si dia" yang bertakhta di hati... acece...hehe..gataiii...

kami tertarik dengan kata-kata ni:
♥ Jodoh itu rahsia Allah, sweet kan Allah bagi kita surprise.. ♥

sukenye suprise!!hehe..

 p/s:
* no couple
* no zina hati
*jaga aurat











No comments:

Post a Comment