Monday, 6 May 2013

SEJARAH!! wo0o0ho0o0o




INI KALILAH!! 
hoho.. laungan y penuh semangat dan adakalanya di salahertikan manusia2 ya tak reti bahasa.. haha.. ada ke patut diorang ckap ini kalilah lam bahasa arab mksudye "aku adalah ALLAH" .. alahai.. dasar xdak ilmu, ttiba nak berhujah.. geram den mendengarnye.. oke.. politik~ hehe.. tngah sakit hati sbenanye ni.. xpe la.. abaikan.. y penting janji ALLAH tu pasti, janji manusia xtaw la dicapati ke hape kn..

oke, PRU13 pon dah melabuhkan tirainya.. dengan adanya kepimpinan baru.. "rakyat" ber ic baru.. hantu alaf baru.. dan sbagainye... kekeke.. *maaf*


today, i wanna talk about satu bnde ni.. dah lama blaku tapi masih diingati.. 
tajuknye SEJARAH *sda* ni pngalaman aku taw.. xde kaitan antara hidop dan yang dah mati..

alkisah, di sekolah menengah dulu... *naik misin masa*

form1: cikgu Harison ajo.. dy garang sikit je.. best o0o0o.. tp, x khatamkan pon.. n xpnah skali pon dpat a.. haha.. besa la.. fes time blaja sejarah ngara tuu!! paling diingati zaman batu tuh.. peleolitik, neolitik n so on.. 

fom2: mse ni cikgu marzeha ajo.. huuu... best angat sbb mse sej asik blakon je.. bincang2 lam kumplan.. pleng mngejutkan, result peksa akhir taon dpat 92 MARKAH tuu.. haha.. *kompem la ingat,, fes time dpat a kot!! hehe..

fom3: ni lagi best.. cikgu bibah y ajo.. best la cikgu ajo.. ap yang dia ajar sume kena bersistem.. serabut skit la mse ni.. tensyen nk pmr lagi.. kne wat FOLO LAGI!! alahai.. tgh sibuk2 nk pmr diorang swoh bwat folio tahun baru cina??.. tp last2 alhamdulillah.. ok jugak sebab mase nak trial kot, struggle gila sampai hapal 3 bijik buku sejarah tu.. tabik spring toink2 la kat aku!!! haha... dah hapal, PMR toksah tanya la.. kompem A laa.. hehe..^^ pleng tak leh lupa pesan cikgu: MASA ITU NYAWA.. ingat tu!!

fom4: argghhh!! sangat serabut!! DAPAT TAU Y SEJARAH BUKU TEKS HANYA REKAAN SEMATA2.. SUMENYE FAKTA Y SALAH.. masa ni mula la nak memberontak.. bukan sebab cikgu ajar tak best tapi FAKTA SESAT ni la y melunturkan semanagt nak belajar sejarah.. haha.. peksa akhir taon, 10A 1B.. B tu sejarah laa... haha..

fom5: haa... ni lagi la serabai tahap orang gila pekan gerik dah... buku sejarah fom4 satu habuk pon tak tau, nak kena baca yang fom5 lak tu.. hadoyai... memang hanchuss tahap xingat laa mse pertengahan taon.. 10A 1C!!! markah sejarah aku 50 kot.. bukan C+ tapi C... tahniah untuk aku.. mse ni memang rse fedup gegila.. cikgu sume isau kot.. *lam hati agaknye cikgu mesti pikir SPM2012 will be the worst SPM ever la kot sebab xde sape pon lay dapatkan 11A.. haha.. gilak..* trial?? huhu... mmng magic bin ajaib la... ad soklan bocor kot!!! bukan tajuk, bukan bab.. TAPI SOALAN!!! hoho... memang flying colours gile laa... haha.. drpada C melonjak ke A+!!!!! huuuu... lawok pulok den memikirkannye.. hehe.. SPM?? soklan bocoq tapi satu habok pon x kuar!! memang hampeh... penat study habis2an tajuk target tuh.. tapi.. alhamdulillah.. siapa buleh ubah kalau ALLAH dah takdirkan aku dapat A+!!! huhu.. syukur tak terhingga laa... sblom amik result tu target C je.. ='( sobs.. terharu~

~habis~


wooohoo... ap la yang aku merepek ni?? nak citer tu je ke?? haha.. 

# oke fine.. sebenanye kat sini aku nak citer y tak betul tu tak semestinya kita tak buleh belajar..
maybe benda salah yang kita belajar tu buleh menjandi pendinding kepada kita daripada kejahatan tersebut.. contohnya kita tau bagaimana bau arak, warna arak, botol arak *jangan rase ye, HARAM* tap tak semestinya kita kena minum arak... sekurang2nye nanti bila ada orang bagi kita arak, kita tau tu arak dan kita takkan minumnye.. (abnde la aku cakap ni.. haha).. 

ingat satu kisah rai sorang ukht, ada sorang Imam ni(xengat nama laa) dia pegi berguru.. belajar hadis.. lalu gurunya suruh dia menghafaz hadis2.. banyak sangat... stelah habis hafaz sume tu, tok guru tu cakap semua hadis yang dia hafal adalah hadis palsu!! ye.. HADIS PALSU.. kata gurunya, lepasni kalau ada orang membacakan hadis, kamu akan tahu samaada hadis tersebut sahih atau palsu.. yea.. hebat ulama2 ni mengajar anak2 muridnya.. penuh berhikmah dan bijaksana..

dh la.. x larat nak tulis~ nanti aku tlis bnde2 y lbih bermanfaat ye.. hehe..
papai!! jaga hati jaga iman.. kita ubah!! INI KALILAH!! wllahu a'lam..

ps:salah tegur ye.. ^^


No comments:

Post a Comment