Friday, 16 March 2012

sPm (~_~)

 
 
"kak Su ni tak habih habih bukak facebook.. nak spm dah ni..dah bulan tiga dah"

zuuup!! huh~ kata kata itu sungguh menusuk jantungku..
spm?? dah bulan 3??
hohoho..biar benor!!
haha... cam x caye je..
hmm...
aku nak spm dah..haha..heh~
 
 
spm..penentu masa depan ku di dunia.. nak kerja orang mintak result spm, balik kampung opah mesti tanya pasal spm, pergi sekolah cikgu cakap pasal spm, duduk kat rumah pun mak dengan abah cakap pasal spm..
huh..pentingnye spm nie...
 
belajar kerana spm atau kerana ALLAH?
Ramai yang mengakau yang dia belajar kerana ALLAH.
hmm.. sedar atau tak, sebenarnya ramai antara kita ni belajar kerana spm kan?
sampai.. ramai yang sanggup meniru waktu periksa, ramai yang seronok bila cikgu bagi soalan bocor, ramai yang sanggup "suap" cikgu semata mata nak result yang TERBAEEK...
sedar tak apa yang kita buat ni sebenarnye berdosa dan seakan akan kita ni belajar bukan kerana ALLAH..

waktu periksa, ade yang tulis nota kat meja, tapak tangan, lengan, baju dsb..
sebenarnya kita TAK JUJUR PADA DIRI SENDIRI!!
kita tipu diri kita, kita tipu cikgu, kita tipu MAK ABAH...
ish3...na'uzubillah...
 
jangan berhenti menuntut ilmu walaupun otakmu akan jadi hangus macam tengkorak ni..
 
oke, apa tujuan sebenar peperiksaan tue?
haa!!betul tu..sebagai ujian..
nak uji sama ada kita faham atau tak apa yang kita belajar kat sekolah..
sama ada ilmu yang cikgu tabur tu kita kutip atau biarkan je..
sama ada gelombang ilmu yang cikgu sebarkan diserap kedalam ilmu atau tak..
sama ada kita amalkan atau tak ilmu yang kita dapat..

memang kadang kadang kita tak faham apa yang cikgu ajar..
kadang kadang cikgu ajar tak "best"
kadang kadang ngantuk
kadang kadang teringat mak ayah

TAPI, kita ada tugas, amanah yang besar iaitu MENUNTUT ILMU!!

menuntut ilmu adalah FARDHU bagi setiap orang islam...

so, apa lagi? jomla kita BELAJAR KERANA ALLAH..
cuba kita ikhlaskan hati kita..
 

belajar kerana ALLAH, dan result SPM sebagai bukti yang kita pergi sekolah, habiskan duit mak abah, buang masa mak abah nak hantar kita ke sekolah adalah untuk BELAJAR!!!
bukan untuk COUPLE, bukan untuk JADI PELAJAR BERMASALAH, bukan untuk BERSUKA RIA...
taw3...(^^,)

jangan la siyes sangat..
sebenarnye kami just geram je dengan sesetengah kawan kawan dan adik adik kat sekolah kami tu yang sanggup menyusahkan mak ayah datang tengah malam sebabnye, buat MASALAH DISIPLIN!!
geram benor!! kadang kadang kesian tengok mak ayah diorang...
tak dapat bayang betapa malunya mak ayah diorang..
huh~

mak, abah...
kak su seronok sangat bila tengok senyuman mak abah bila buka result periksa kak su..
rasa berbunga bunga hidup..
mak, abah.. kak su akan dapatkan jugak 11A+ SPM nanti..
kak su teringin nak tengok MAK dan ABAH menangis kegembiraan dan peluk kak su bila amik result periksa... kak su nak banggakan mak ngan abah...kak su nak buktikan yang kak su pergi sekolah, kak su BELAJAR...
 
 
semoga 11A+ menjadi milikku...
insyaALLAH...
(dengan izin ALLAH)
 

No comments:

Post a Comment