Sunday, 23 June 2013

Nak Taknak, Kena Tahu!!


syiah.. syiah.. syiah..
hurm.. kalo korang perasan la kan, sejak akhir2 ni bila bukak fb jpenuh newsfeed kte ngan citer2 sal syiah kan.... ~selain sebenanrnya saya isteri dia~ huhu~
sososo.. today I wanna share with u ollzzz pasai syiah ni skit la.. stakat ap yang ak pnah baca je..
kalo  ad salah plis komen la ye..


oke, kalo korang belajar pendidikan syariah islamiyah kat skolah, mesti tau apakah syiah sebenarnya kan~
syiah means pembantu..
syiah ni adalah satu pegangan akidah yang diasaskan oleh Abdullah bin Sabak..
ajaran syiah ni sangaaat lah bertentangan dengan akidah sunni..
sedikit mengenai Abdullah bin Sabak, dia adalah seorang Yahudi yang berasal dari Yaman..
dia datang ke Madinah semata mata untuk kepentingan politik time pemerintahan Saidina Uthman bin Affan..
Saidina Uthman tak layan dia.. 
jadi dia menyebarkan fahaman kepada masyarakat madinah bahawa
"Yang sepatutnya jadi khalifah ialah Saidina Ali bukan nya Saidina Umar , Saidina Uthman ataupun Saidina Abu Bakar.."

masyarakat pon percaya sume ni.. n then bermulalah fahaman Syiah nii..
tak patut kan??

jadi, masalah Syiah ni tak sepatutnya diperkecil kecilkan lagi sebab ianya adalah satu masalah yang sangat besar kerana berkaitan dengan AQIDAH..
kalau AQIDAH pon hanyut ntah ke mana, bagaimana ngan amalan amalan kita??
adakah diterima oleh Allah??
pikirkanlah..


antara sebab Syiah ni dikatan masalah besar adalah kerana...

-Ketika Nabi Muhammad SAW wafat , seluruh sahabat nabi murtad , kecuali beberapa orang sahaja iaitu , Salman Al Farisi , Al Miqdad Bin Al Aswad , Amar Bin Yasser dan Suhaib Ar Rumi ( ada juga yang kata Bilal bin Rabah ) . --Syiah mengkafirkan sahabat Nabi Muhammad SAW dengan berkata kepada Saidina Abu Bakar dan Saidina Umar , "Dua patung berhala Quraisy.." . -

-Mereka tak percaya Quran yang kita guna sekarang ni . Mereka menganggap Quran sebenar telah hilang , Quran yang di tulis Saidatina Fatimah r.ha . -

-Semasa Nabi wafat , Saidatina Fatimah ni sedih , sedih sangat , dia menangis sampai 75 hari , time dia tengah sedih tu , Jibril turun menggembirakan nya , Saidina Ali pun hairan dengan siapa Fatimah bersembang, lalu Fatimah beritahu Ali, dan Ali berkata kalau Jibril datang lagi beritahunya . Jibril datang semula , Fatimah pun beritahu Ali , dan ketika itulah Saidina Ali menulis apa yang Jibril kata . Dan Syiah menganggap itu Quran mereka . pelik kan??

-Mereka mendakwa ada ayat-ayat al-Quran yang dibuang oleh Saidina Abu Bakar ketika mana Saidina Abu Bakar ni mengumpulkan kembali ayat-ayat al-Quran , antaranya ialah , surah al-Baqarah ayat 23 , surah Toha ayat 115 , surah al-Ahzab ayat 70 , surah al-Balad , mereka menokok tambah dalam ayat sebenar dan menambah satu lagi surah iaitu surah wilayah . 

-Mereka juga ada imam . Iaitu Imam 12 . Imam yang ke-12 ini dipercayai telah ghaib pada 226 hijrah di sebuah terowong di Iraq/Iran . Setiap petang Jumaat mereka akan pergi ke terowong itu dan berkata , “Wahai Imam , keluarlah Iman , keluarlah..” . Sampai sekarang Imam itu tak keluar lagi . Dan akan keluar suatu hari nanti . 

-Ulama terbesar syiah iaitu Al Khomeini berkata , “Sahabat nabi hanya mementingkan dunia , rebut jawatan , mereka tak pentingkan Quran dan agama , mereka jadikan Quran sebagai alat untuk niat mereka yang kotor , merampas jawatan khilafah..” . 

-Mereka menghalalkan darah umat Islam . Bagi mereka , lagi banyak mereka membunuh umat Islam , lagi banyak darah yang mengalir , lagi cepat Imam mereka itu akan keluar dari terowong . 

-Rukun iman mereka ada lebih dari enam . Mereka percaya pada Imam . Imam mereka boleh menghalalkan dan mengharamkan sesuatu perkara .Imam mereka maksum. Imam mereka mempunyai ilmu di mana mampu mengetahui benda yang dah berlaku dan akan berlaku . Imam mereka juga menguasai dunia dan akhirat . Imam mereka mampu beri apa sahaja yang mereka mahu .

sungguh pelik dan bertentangan dengan apa yang kita tahu selama ni..
urmm.. takut gak la nak masuk uni ni.. katanya kat uni nanti kita kena benar benar berhati hati sebab syiah ni pakaian diorang sama ngan kita.. orang islam.. nak masuk usrah ke apa, kena tengok dulu ahli2nya.. syok2 berusrah, tup tup tersalah pilih usrah Syiah plak!! diorang bukan bleh.. depe kan suka berTAQIYYAH~berahsia~

haa!! lagi satu.. kalo nak pilih belahan jiwa(pasangan hidup laa.. hehe.. terpengaruh ngan citer warkah cinta le nii..) pon sama jugak.. hati2 dan jangan tertipu dengan fahaman yang dipagang olehnye.. siasat dlu.. paling kurang pon tanya orang2 yang rapat dengan dia tuh.. jangan dah kawin, menyesal seumur hidup!! huu... matilah klo camtuu... nauzubillahi min zalik~ mintak dijauhkan laa..


ni ada satu kisah yang diceritakan oleh syeikh Ahmad Deedat.. ada la orang share kat fb versi melayu punye..

Raja Iran telah memanggil kesemua Ulama' Sunnah dan Syiah, bertujuan untuk mengetahui perbezaan diantara mereka.

 Kesemua Ulama' Syiah menghadirkan diri, tetapi seorang Ulama' Sunnah tiba sedikit lewat bebanding Ulama' Sunnah yang lain2.

 Ulama' Sunnah tersebut berjalan sambil mengepitkan kasutnya di celah lengannya.

 Ulama' Syiah memandang kehairanan sambil berkata, "Kenapa kamu mengepitkan kasut kamu begitu?" 

Ulama' Sunnah itu menjawab,"Saya terdengar bahawa semasa zaman Rasulullah s.a.w, Syiah gemar mencuri kasut!"

 Ulama' Syiah menjawab, "Mana ada Syiah semasa zaman Rasulullah s.a.w."

 Ulama' Sunnah seraya berkata,"Jadi perdebatan kita telah tamat. Kesimpulannya, dari mana datangnya agama kamu?


see?? ringkas dan mendalam maksud kisah ni kan?? diorang tau je Syian bukah daipada zaman Rasulullah saw, tapi peliknye diorang still pcaya ngan fahaman tuh.. haih.. heran2..

oke.. macam mana korang nak kenal orang2 syiah ni?? diorang kan berpakaian sama ngan orang sunni biasa kan.. apa bezanya??

first, tengok solat diorang.. aku ade la pernah tengok video cara diorang sembahyang.. waktu diorang sembahyang, diorang akan letak satu batu warna hitam kat tempat diorang sujud.. nama batu tu batu karbala' ~apa motif pon tataw~ pastu, yang ni lawak.. diorang angkat takbir first tu, diorang akan goyang goyang tangan atas bawah atas bawah *cam tahape je* hehe.. last yang aku tahu la, akhir solat diorang tak bagi salam tapi diorang akan tepuk paha 3 kali. pelik kan?? selalunya diorang takkan sembahyang kat masjid berjemaah ngan orang sunni sebab solat diorang ada 3 waktu je.. *mse bila la Rasulullah naik langit lagi skali untuk mintak diskaun* apaaaraaa!!!

second, diorang akan ada satu hari perayaan.. tak silap namanya hari karbala'..
masa hari ni, diorang akan mencederakan tubuh badan diorang.. bukan tubuh badan diorang sniri je, anak2 diorang yang masih kecik pon diorang pukul sampai berdarah darah jugak... tujuan?? untuk ampunkan dosa!!! haih.. apala.. dalam islam, Allah larang taw kalau kita nk mencederakan tubuh badan.. nak hapuskan dosa cukup la dengan bertaubat.. perlu ke sampai cederakan diri?? huk aloh diorang nii... amendee laa..

third, diorang kan percaya dengan imam 12 kan.. so bila msuk rumah diorang kita akan nampak gambar2 imam 12 ni bergantung je kat dinding.. haa!! kalo iman tak kuat, jauhilah diorang.. takut terjebak karang, payah!! kalau mampu tarik diorang, bagus gak.. tapi ilmu mesti mau manthop la dulu ye.. ^^

urmm.. ap lagi ek?? haha.. x engat dah.. xpe laa.. skurang2nye korang dapat la jugak sikit sebanyak *sikit jee* info kat sini kan.. hehe..

sebelum terlupa, untuk pengetahuan ampe la kan, air minuman ECPI yang mahal tuh adalah air minuman Syiah!! Syiah adalah sponsor terbesar air tuh.. ^^ boikot la ye.. hehe..


ini je yang aku tau pon.. nak  tahu lebih banyak usha2 la blog orang2 lain plak ye.. 
andai slah. mphon tunjuk ajar la ye..

nothing to say more kot.. haha~ last, ni maybe post last sblum masuk uni kot.. 
so, mintak doakan Suhailah Khaizuan ni belajar sungguh2 n mampu jadi DOCTOR OF UMMAH, HEAL THE BODY AND HEAL THE SOUL.. insyaAllah.. if Allah wills~

Wednesday, 22 May 2013

Istkharahkah Pilihanku ini?? =..='

skang ni sume tengan sibuk bersiap2 nak masuk u.. ad yang nak masuk matrik n bagi yang memilih form6 dah selamat dah pon belajar.. huh.. syioknye!!
SUNGGUH KU TAK SABAR NAK BELAJAR!!!
huhu... -_-'
tapii... aku keliruu!!! y manakah pilihan hatiku sebenarnya..
cop3!! sblom ak start untuk menceritakan segalanya, play pastu pause blek vid kat bawah ni.. 
oke,, smntara nk loading vid kat atas ni, km nak citer la sal plihan y tpaksa ku pilih demi masa depanku yang cemerlang gemilang dan terbilang..
pilihan 1: kolej matrikulasi pulau pinang (kmpp)

fuhh.. matrik ni siyescakap best.. ngan senior2 yang begitu mnyokng.. tmpatnye lawa.. n y pleng penting RAMAI BUDAK SEKOLAH KU DAPAT KAT SANEE!!!
huhu.. siyes tingin nak pegi..
meh kite usha2 skit suasana kat matrik tuh..

smart la matrik nii..

lawa...


asrama pompuan.. ^^


tasik tarikan kat kmpp nih.. 


lepak2 syok nii.. hoho..

nmpak best kan?? lawa.. menarik relaxing.. joyful.. haha..
tapii,..
 kmpp ni maybe km tak pegi kot sebab ad pilihan yang lbih mnjurus kepada cita2ku.. 
>>doktor-in-making<<
insyaAllah.. tapi kengkawan km rmai gak r kat sne.. madi, izaty,  ana sarwani... dan raaaaaaaaaamaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiii lagi.. huhu *ramai sangat la mknenye tuh*

pilihan 2: universiti sains islam malaysia..

fuhh... universitinya segah namanya!!
kat snie plak km dpat tamhidi perubatan.. haa.. nmpak tak disini cita2 ku sudah hampir dalam tangan..
tinggal nak usaha banyak skit je untuk mencapainya sebab peluang dah ada depan mata..
jom kte tengok usim nii..
lawa taw.. islamic lagi.. *ssuai la ngan namanya kan*

ni logo usim nii.. nampak tak islamicnye.. ^^ best~

haha.. tugu ni la y mnjadikan hatiku jatuh cinta padamu saat pertama kali ku melihatmu, usim!! huhu


oke, gamba ni smart!! haha

ni bangunan canselori.. theme color dy lawa kn??

hurm.. 
km mmng suke sangat3 ngan usim ni.. sejak ptama kali dibukak lagi!! mse km fom3..
huhu..dh lama laa.. tup2 dpat plak.. hoho.. 
mmng durian runtuh laa.. tambah2 sume y dpat kat cnie adalah bbudak skolah agama taw.. so biah solehahnye mmng malathop sungguh laa.. bbudak cam km ni ssuai sngat la kot kan.. mudah tpengaruh ngan skeliling.. haha ;)
snie pon ramai gak kwan2 km dpat.. ela, sai, pa, aini, maher n raaamaaaaiii lagi laa.. haha *sme gak rmainye cam y dpat kmpp ritu* untunglaa...

last but not least,

pilihan 3: cyberjaya university cellege of medical science (cucms)

oke, y ni plak km dpat medic gak, TAPI ADA ORANG NAK BAYARKAN lah.. huhu.. 
penajanya..
l
l
l
V


yeah.. mara y taja.. huhu~ ni y mmberatkan otakku untuk memilih..
usim medic, cucms pon medic tapi ditaja..
so?? apakah plihan y patut akau pilih??
pening!! serabai!! kusut!!
stelah mmbuat sdikit research pasai cucms ni, bnyak gak la klebihan y km jmpe kat snie..
walaw u ni takde la islamic sangat, xde la lawa sangat tapi lecturernye sume jnis y bertarbiyah.. semuanya jenis y lahir daripada tarbiyah islami yang manthop.. 
*ni aku nak cari dulu spy xde la aku rase kesorangan bila kat sana.. ada jugak sniar islamnya*

pastu, disebabkan cucms ni adalah sbuah universiti perubatan, diorang slalu la buat medical check up amal y free untuk masyarakat.. bgus kan?? bnde ni bukan je dapat latih bakal2 dokter ni menjalankan kerja mereka, malah dapat mengeratkan ikatan silaturahim antara bakal2 dokter ni ngan masyarakat.. skurang2nye nanti bila dah keluar daripada univ n start bekerja, takde la kaku nak bergaul ngan masyarakat..
kan3?? ^_^

korang mesti nak tau univ ni bentuknye cemane kan??
meh kite tengok.. bese2 je laa..

besar kan?? tapi xde la lawa mcam usim tadi..

ni bahgia dalamnye.. nmpak mahal kn?/ besa la.. ipts..

ni la y bakal km buat naty.. huhu.. dok saba den deh.. ^^
emm.. katenye ni tmpat tinggal utk plajar foundation.. haha.. cam over je.. tataw la btui x~
memang lawa.. haha~ takut la plak.. km bukan jenis nak brgaul ngan anak2 datuk sangat.. bukan taknak, tapi tak reti.. haha.. dibuatnye diorang speaking kang, nganga ak!! hoho..

pepeon.. istikharah la dlu kan.. sebanye hanya DIA yang maha tau apa yang terbaik untuk kita..


ermm.. sebenanya nak share ngan ampe sume sal istikharah je ni.. hehe..
taw.. ramai tengah pening nak pilih tempat pengajian terbaik untuk masa depan kan??
oke.. nak cite la skit nih sal solat istikharah...

solat istikharah ni apa sebenarnye??

Solat Istikharah Solat ini dilakukan untuk mendapatkan petunjuk, terutama bila seseorang dalam keraguan memutuskan mana yang terbaik diantara dua perkara yang diragukan.

acane nak solat istikharah ye?? konpius.. konpius!!!

camni je..

1. Apabila hendak memulakan sembahyang, hendaklah meluruskan hati dengan menyerahkan segala urusan sepenuhnya kepada Allah S.W.T. Rehatkan akal fikiran daripada menimbang-nimbang sama ada pekerjaan itu elok dibuat ataupun tidak.

 2. Setelah bersiap dengan wuduk, berdiri tegak serta menghadap kiblat, mulakanlah sembahyang dengan mengangkat takbiratul ihram dengan Lafaz dan Niat:


 Ertinya: "Sahaja aku sembahyang sunat Istikharah dua rakaat kerana Allah taala."

3. Bacaan surah selepas Al-fatihah ialah: 

Rakaat Pertama: Surah Al-Kaafiruun
Rakaat Kedua: Surah Al-Ikhlas

4. Dalam sujuk terakhir (sujud kedua pada rakaat yang kedua), bacalah tasbih berikut sebanyak 40 kali:


Ertinya: "Maha Suci Engkau, tiada pengetahuan bagi kami melainkan apa yang Engkau berikan pengetahuan kepada kami. Sesungguhnya engkau Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana."

5. Sebelum bangkit dari sujud, mohonlah kepada Allah SWT. dipertunjukkan jalan yang betul dalam membuat keputusan dan pilihan. 

 6. Selesai memberi salam, bacalah selawat untuk dihadiahkan kepada Rasulullah S.A.W, para sahabat Baginda, para wali Allah dan seluruh umat Islam. 

7. berdoa dengan doa ini:


 "Ya Allah, aku memohon petunjuk daripadaMu dengan ilmuMu dan aku memohon ketentuan daripadaMu dengan kekuasaanMu dan aku memohon daripadaMu akan limpah kurniaanMu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahu segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusan ini (sebutkan.....) adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya da seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini (sebutkan..) mendatangkan keburukan bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya".

contoh 2: Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya " mengundi PAS" adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya. dan seterusnya....

hew3~ undi PAS plak ye.. hehe.. ~maaf~
senang je kn??

yang paling penting... I-K-L-A-S

[“Iblis berkata: Wahai Tuhanku, beri tangguhlah aku sampai hari mereka dibangkitkan. Allah berfirman: Sesungguhnya kamu termasuk orang yang diberi tangguh sampai kepada hari yang sudah ditentukan waktunya (hari kiamat). Iblis menjawab: Demi kekuasaan Engkau aku akan menyesatkan mereka semuanya. Kecuali hamba-Mu yang ikhlas di antara mereka.” (Surah Shaad, ayat 79-83)

insyaAllah, dengan keikhlasan hati, ALLAH pasti akan memberi petunjuk kepada kita untuk melakukan sebarang pilihan.. harus diingat!! istikharah adalah untuk memilih dalam perkara IBADAH je taw.. jangan plak nak pilih baju y mana lagi lawa pon nak istikharah.. tu dah pentingkan DUIAWI tuu.. hehe

btui ka kalo nak istikharah, mesti buat 7 kali berturut2??

adapun panduan agar solat istikharah dibuat sebanyak 7 kali datang dari sebuah hadith yang dhoif iaitu :
 “Apabila kamu inginkan sesuatu maka beristikharahlah kepada tuhanmu sebanyak 7 kali kemudian perhatilah petanda / perasaan yang datan terlebih dahulu(dominan) di dalam hatimu”
( Riwayat Ibn Sunni dari Anas, Al-Hafidz Al-‘Iraqi, An-Nawawi, Ibn Hajar mengatakan sanadnya amat lemah, rujuk Fath al-Bari, 11/223 cet Maktabah Risalah Hadithah & Naylul Awtar, 3/71)

rujukan:

jangan abaikan!!


huh.. ok laa... harap2 mmbantu ampe n diriku sniri nak buat keputusan.. 
penat copy paste.. ngeh3~
opss.. jngan lpe tngok vid kat atas tadi nun!! pause dlu muzik tuh.. slamat mnonton!!
k la.. daa.. saalamualaikum!!
all da best yea~

Wednesday, 8 May 2013

PRU13 vs SESUATU YANG TERTINGGAL...

oke, bahang pru13 masih dapat kita dapat dirasai.. 
di kaca televisyen.. 
di facebook.. 
di tweeter..
ada yang becerita tentang kemenangan dengan gembira..
ada juga yang masih belum berpuas hati dengan sandiwara sang juara..
pergaduhan..
pertelingkahan..
fitnah..
carutan..
seakan akan sudah menjadi zikir dalam jiwa..
zikir di mulut juga..
hurm..
apa lagi yang mampu dikata..
seandainya satu dunia sudah mengatahuinya..
bukan khabar yang gembira..
malah cerita buruk pula pendapat liputannya..
BLACKOUT!! 
yang paling tak bleh blah, MT GOOGLE pon sempat membuat jenaka..
mmbuat satu dunia tak henti ketawa..
~ceyh.. bermadah pulok aku ni kan..
oke la..biar gambar je la bericara..

everything happen for a reason, right??

kagum dengan tok guru ^^

iron man kot!!! fuhh.. haha

oke,, ni tataw sebab pe..

hehe.. gambar ni, credit to my fwen, mimi n yong.. cilok kejap..

gara2 pengundi hantu le ni.. haha~ mana la diorang ni amik idea.. kreatif btoii..

oke, ni sume dh taw kot pasaipa.. kekeke

selepas pru..

nothing to say kot..

kagum ngan pemimpin y mampu tarbiyah rakyatnye sampai cegini!! fuhh.. hopefully,  all malaysian will be like this suatu masa nanti..

toksah gadoh2 naa..

yea!! flashmob.. tingnnye nk join!!


spatutnye dfikir dr awal kot.. hurm~

oke, ini maluu -_-

so, apa pandangan, peraasn korang lpas tengok gamba2 nih?? haha..
 ~..~ xrse pepeon.. ahaks =P

oke, saje nak share.. pnuhkan blog je..
tapi, rasenye, lam sibuk2 kte berPRU13 nih.. ada yang kita lupa..
kita lupa mereka... ='(


ni bukan kena tembak, atau bom.. tapi ditoreh!! dengan pisau!!! :'( adik, sabar ye..


ayah mereka.. :'(

islam takkan tertegak kalau pemudanya hanchuss!! adik, akak kagum ngan kamu.. allahu akbar!!
so?
hurm..
sampainya hati kita lupakan mereka??
ko ingat, kau hidop ni satu bangsa je ke dalam dunia ni??
sekadar perjuangkan bangsa, apa ada hal..
bangsa kita tak leh nak ubah taw..
dah kita lahir sebagai melayu.. 
buleh ke nak tukar bangsa??

ALLAH swt berfirman:

Maknanya: Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
::Surah Al-Hujurat, ayat ke 13::

tapi agama tu yang penting!!
akidah tu penting!!

say NO TO RAICISM!!




bagi yang masih belum berpuas hati dengan keputusan pru, ingatlah..
HERO TAKKAN MENANG AWAL2..
dia akan rasai kesusahan dulu..
dengan kesusahan, dia akan improvekan dirinya..
meneliti segala kekurangan dan kepincangan..
merangka starategi yang lebih manthop dan hebat..

eh, ko ingat Sultan Muhammad Alfateh tu serang2 Konstantinopel terul menang ke??
tak lah.. dia kalah dulu..
susah taw nak masuk Konstantinopel tuh..
banyak halangan..
banyak dugaan..
tapi..
ada tak dia cakap dia putus asa??
ada tak dia cakap dia berhenti berdoa kepada ALLAH?/
tak, kan??
malah, keimannya kepada ALLAH makin manthop!!
dia pemuda la.. macam kita!!
start 18 tahun kot dia jadi pemimpin..
so, ko ingat ko anak muda hanya untuk bersuka ria je ke??

teringat kata2 ni...
ALLAH lebih suka orang solat.. tapi ALLAH LEBIH SUKA anak muda yang solat..

fuh.. anak muda.. kita letew.. haha..
so.. pikirkanlah balik..

"ALLAH tak tengok hasil tapi tengok USAHA kita.... selagi berusaha, pasti ada ganjaran pahala yang diberikannya"

 maybe harini kejayaan tu belum lagi jadi milik kita.. 
kerana apa?? 
 kerana... 
 ALLAH nak kita lebih BERUSAHA.. 
ALLAH tak nak kite terus leka.. 
ALLAH masih belum puas mndengar rintihan dan doa kita.. 
ALLAH tengah prepare yang lebih hebat untuk kita.. 

 mungkin juga kerana.. 
USAHA kita belum cukup untuk mendapatkan kejayaan tuh.. 
KEKURANGAN pihak lawan belum mncapai tahap mereka perlu kalah dalam tangan kita.. 
BANYAK lagi kekurangan yang kita tak habis perbaiki lagi dalam kalangan kita.. 
DAN mungkin ini tarbiyah untuk kita tingkatkan keimanan kepadaNYA.. 

 #WHO KNOWS?? ...kita merancang, ALLAH merancang.. namun, sesungguhnya DIAlah sebaik2 perancang.. don't sad2 lah... buwok benor gadoh2 nii...
oke.. gambar2 kat bawah ni plak nak cakap..
wallahu a'lam ^^

oke,, yang ni sentap beb!! haha