Wednesday, 22 May 2013

Istkharahkah Pilihanku ini?? =..='

skang ni sume tengan sibuk bersiap2 nak masuk u.. ad yang nak masuk matrik n bagi yang memilih form6 dah selamat dah pon belajar.. huh.. syioknye!!
SUNGGUH KU TAK SABAR NAK BELAJAR!!!
huhu... -_-'
tapii... aku keliruu!!! y manakah pilihan hatiku sebenarnya..
cop3!! sblom ak start untuk menceritakan segalanya, play pastu pause blek vid kat bawah ni.. 
oke,, smntara nk loading vid kat atas ni, km nak citer la sal plihan y tpaksa ku pilih demi masa depanku yang cemerlang gemilang dan terbilang..
pilihan 1: kolej matrikulasi pulau pinang (kmpp)

fuhh.. matrik ni siyescakap best.. ngan senior2 yang begitu mnyokng.. tmpatnye lawa.. n y pleng penting RAMAI BUDAK SEKOLAH KU DAPAT KAT SANEE!!!
huhu.. siyes tingin nak pegi..
meh kite usha2 skit suasana kat matrik tuh..

smart la matrik nii..

lawa...


asrama pompuan.. ^^


tasik tarikan kat kmpp nih.. 


lepak2 syok nii.. hoho..

nmpak best kan?? lawa.. menarik relaxing.. joyful.. haha..
tapii,..
 kmpp ni maybe km tak pegi kot sebab ad pilihan yang lbih mnjurus kepada cita2ku.. 
>>doktor-in-making<<
insyaAllah.. tapi kengkawan km rmai gak r kat sne.. madi, izaty,  ana sarwani... dan raaaaaaaaaamaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiii lagi.. huhu *ramai sangat la mknenye tuh*

pilihan 2: universiti sains islam malaysia..

fuhh... universitinya segah namanya!!
kat snie plak km dpat tamhidi perubatan.. haa.. nmpak tak disini cita2 ku sudah hampir dalam tangan..
tinggal nak usaha banyak skit je untuk mencapainya sebab peluang dah ada depan mata..
jom kte tengok usim nii..
lawa taw.. islamic lagi.. *ssuai la ngan namanya kan*

ni logo usim nii.. nampak tak islamicnye.. ^^ best~

haha.. tugu ni la y mnjadikan hatiku jatuh cinta padamu saat pertama kali ku melihatmu, usim!! huhu


oke, gamba ni smart!! haha

ni bangunan canselori.. theme color dy lawa kn??

hurm.. 
km mmng suke sangat3 ngan usim ni.. sejak ptama kali dibukak lagi!! mse km fom3..
huhu..dh lama laa.. tup2 dpat plak.. hoho.. 
mmng durian runtuh laa.. tambah2 sume y dpat kat cnie adalah bbudak skolah agama taw.. so biah solehahnye mmng malathop sungguh laa.. bbudak cam km ni ssuai sngat la kot kan.. mudah tpengaruh ngan skeliling.. haha ;)
snie pon ramai gak kwan2 km dpat.. ela, sai, pa, aini, maher n raaamaaaaiii lagi laa.. haha *sme gak rmainye cam y dpat kmpp ritu* untunglaa...

last but not least,

pilihan 3: cyberjaya university cellege of medical science (cucms)

oke, y ni plak km dpat medic gak, TAPI ADA ORANG NAK BAYARKAN lah.. huhu.. 
penajanya..
l
l
l
V


yeah.. mara y taja.. huhu~ ni y mmberatkan otakku untuk memilih..
usim medic, cucms pon medic tapi ditaja..
so?? apakah plihan y patut akau pilih??
pening!! serabai!! kusut!!
stelah mmbuat sdikit research pasai cucms ni, bnyak gak la klebihan y km jmpe kat snie..
walaw u ni takde la islamic sangat, xde la lawa sangat tapi lecturernye sume jnis y bertarbiyah.. semuanya jenis y lahir daripada tarbiyah islami yang manthop.. 
*ni aku nak cari dulu spy xde la aku rase kesorangan bila kat sana.. ada jugak sniar islamnya*

pastu, disebabkan cucms ni adalah sbuah universiti perubatan, diorang slalu la buat medical check up amal y free untuk masyarakat.. bgus kan?? bnde ni bukan je dapat latih bakal2 dokter ni menjalankan kerja mereka, malah dapat mengeratkan ikatan silaturahim antara bakal2 dokter ni ngan masyarakat.. skurang2nye nanti bila dah keluar daripada univ n start bekerja, takde la kaku nak bergaul ngan masyarakat..
kan3?? ^_^

korang mesti nak tau univ ni bentuknye cemane kan??
meh kite tengok.. bese2 je laa..

besar kan?? tapi xde la lawa mcam usim tadi..

ni bahgia dalamnye.. nmpak mahal kn?/ besa la.. ipts..

ni la y bakal km buat naty.. huhu.. dok saba den deh.. ^^
emm.. katenye ni tmpat tinggal utk plajar foundation.. haha.. cam over je.. tataw la btui x~
memang lawa.. haha~ takut la plak.. km bukan jenis nak brgaul ngan anak2 datuk sangat.. bukan taknak, tapi tak reti.. haha.. dibuatnye diorang speaking kang, nganga ak!! hoho..

pepeon.. istikharah la dlu kan.. sebanye hanya DIA yang maha tau apa yang terbaik untuk kita..


ermm.. sebenanya nak share ngan ampe sume sal istikharah je ni.. hehe..
taw.. ramai tengah pening nak pilih tempat pengajian terbaik untuk masa depan kan??
oke.. nak cite la skit nih sal solat istikharah...

solat istikharah ni apa sebenarnye??

Solat Istikharah Solat ini dilakukan untuk mendapatkan petunjuk, terutama bila seseorang dalam keraguan memutuskan mana yang terbaik diantara dua perkara yang diragukan.

acane nak solat istikharah ye?? konpius.. konpius!!!

camni je..

1. Apabila hendak memulakan sembahyang, hendaklah meluruskan hati dengan menyerahkan segala urusan sepenuhnya kepada Allah S.W.T. Rehatkan akal fikiran daripada menimbang-nimbang sama ada pekerjaan itu elok dibuat ataupun tidak.

 2. Setelah bersiap dengan wuduk, berdiri tegak serta menghadap kiblat, mulakanlah sembahyang dengan mengangkat takbiratul ihram dengan Lafaz dan Niat:


 Ertinya: "Sahaja aku sembahyang sunat Istikharah dua rakaat kerana Allah taala."

3. Bacaan surah selepas Al-fatihah ialah: 

Rakaat Pertama: Surah Al-Kaafiruun
Rakaat Kedua: Surah Al-Ikhlas

4. Dalam sujuk terakhir (sujud kedua pada rakaat yang kedua), bacalah tasbih berikut sebanyak 40 kali:


Ertinya: "Maha Suci Engkau, tiada pengetahuan bagi kami melainkan apa yang Engkau berikan pengetahuan kepada kami. Sesungguhnya engkau Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana."

5. Sebelum bangkit dari sujud, mohonlah kepada Allah SWT. dipertunjukkan jalan yang betul dalam membuat keputusan dan pilihan. 

 6. Selesai memberi salam, bacalah selawat untuk dihadiahkan kepada Rasulullah S.A.W, para sahabat Baginda, para wali Allah dan seluruh umat Islam. 

7. berdoa dengan doa ini:


 "Ya Allah, aku memohon petunjuk daripadaMu dengan ilmuMu dan aku memohon ketentuan daripadaMu dengan kekuasaanMu dan aku memohon daripadaMu akan limpah kurniaanMu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahu segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusan ini (sebutkan.....) adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya da seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini (sebutkan..) mendatangkan keburukan bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya".

contoh 2: Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya " mengundi PAS" adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya. dan seterusnya....

hew3~ undi PAS plak ye.. hehe.. ~maaf~
senang je kn??

yang paling penting... I-K-L-A-S

[“Iblis berkata: Wahai Tuhanku, beri tangguhlah aku sampai hari mereka dibangkitkan. Allah berfirman: Sesungguhnya kamu termasuk orang yang diberi tangguh sampai kepada hari yang sudah ditentukan waktunya (hari kiamat). Iblis menjawab: Demi kekuasaan Engkau aku akan menyesatkan mereka semuanya. Kecuali hamba-Mu yang ikhlas di antara mereka.” (Surah Shaad, ayat 79-83)

insyaAllah, dengan keikhlasan hati, ALLAH pasti akan memberi petunjuk kepada kita untuk melakukan sebarang pilihan.. harus diingat!! istikharah adalah untuk memilih dalam perkara IBADAH je taw.. jangan plak nak pilih baju y mana lagi lawa pon nak istikharah.. tu dah pentingkan DUIAWI tuu.. hehe

btui ka kalo nak istikharah, mesti buat 7 kali berturut2??

adapun panduan agar solat istikharah dibuat sebanyak 7 kali datang dari sebuah hadith yang dhoif iaitu :
 “Apabila kamu inginkan sesuatu maka beristikharahlah kepada tuhanmu sebanyak 7 kali kemudian perhatilah petanda / perasaan yang datan terlebih dahulu(dominan) di dalam hatimu”
( Riwayat Ibn Sunni dari Anas, Al-Hafidz Al-‘Iraqi, An-Nawawi, Ibn Hajar mengatakan sanadnya amat lemah, rujuk Fath al-Bari, 11/223 cet Maktabah Risalah Hadithah & Naylul Awtar, 3/71)

rujukan:

jangan abaikan!!


huh.. ok laa... harap2 mmbantu ampe n diriku sniri nak buat keputusan.. 
penat copy paste.. ngeh3~
opss.. jngan lpe tngok vid kat atas tadi nun!! pause dlu muzik tuh.. slamat mnonton!!
k la.. daa.. saalamualaikum!!
all da best yea~

Wednesday, 8 May 2013

PRU13 vs SESUATU YANG TERTINGGAL...

oke, bahang pru13 masih dapat kita dapat dirasai.. 
di kaca televisyen.. 
di facebook.. 
di tweeter..
ada yang becerita tentang kemenangan dengan gembira..
ada juga yang masih belum berpuas hati dengan sandiwara sang juara..
pergaduhan..
pertelingkahan..
fitnah..
carutan..
seakan akan sudah menjadi zikir dalam jiwa..
zikir di mulut juga..
hurm..
apa lagi yang mampu dikata..
seandainya satu dunia sudah mengatahuinya..
bukan khabar yang gembira..
malah cerita buruk pula pendapat liputannya..
BLACKOUT!! 
yang paling tak bleh blah, MT GOOGLE pon sempat membuat jenaka..
mmbuat satu dunia tak henti ketawa..
~ceyh.. bermadah pulok aku ni kan..
oke la..biar gambar je la bericara..

everything happen for a reason, right??

kagum dengan tok guru ^^

iron man kot!!! fuhh.. haha

oke,, ni tataw sebab pe..

hehe.. gambar ni, credit to my fwen, mimi n yong.. cilok kejap..

gara2 pengundi hantu le ni.. haha~ mana la diorang ni amik idea.. kreatif btoii..

oke, ni sume dh taw kot pasaipa.. kekeke

selepas pru..

nothing to say kot..

kagum ngan pemimpin y mampu tarbiyah rakyatnye sampai cegini!! fuhh.. hopefully,  all malaysian will be like this suatu masa nanti..

toksah gadoh2 naa..

yea!! flashmob.. tingnnye nk join!!


spatutnye dfikir dr awal kot.. hurm~

oke, ini maluu -_-

so, apa pandangan, peraasn korang lpas tengok gamba2 nih?? haha..
 ~..~ xrse pepeon.. ahaks =P

oke, saje nak share.. pnuhkan blog je..
tapi, rasenye, lam sibuk2 kte berPRU13 nih.. ada yang kita lupa..
kita lupa mereka... ='(


ni bukan kena tembak, atau bom.. tapi ditoreh!! dengan pisau!!! :'( adik, sabar ye..


ayah mereka.. :'(

islam takkan tertegak kalau pemudanya hanchuss!! adik, akak kagum ngan kamu.. allahu akbar!!
so?
hurm..
sampainya hati kita lupakan mereka??
ko ingat, kau hidop ni satu bangsa je ke dalam dunia ni??
sekadar perjuangkan bangsa, apa ada hal..
bangsa kita tak leh nak ubah taw..
dah kita lahir sebagai melayu.. 
buleh ke nak tukar bangsa??

ALLAH swt berfirman:

Maknanya: Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
::Surah Al-Hujurat, ayat ke 13::

tapi agama tu yang penting!!
akidah tu penting!!

say NO TO RAICISM!!




bagi yang masih belum berpuas hati dengan keputusan pru, ingatlah..
HERO TAKKAN MENANG AWAL2..
dia akan rasai kesusahan dulu..
dengan kesusahan, dia akan improvekan dirinya..
meneliti segala kekurangan dan kepincangan..
merangka starategi yang lebih manthop dan hebat..

eh, ko ingat Sultan Muhammad Alfateh tu serang2 Konstantinopel terul menang ke??
tak lah.. dia kalah dulu..
susah taw nak masuk Konstantinopel tuh..
banyak halangan..
banyak dugaan..
tapi..
ada tak dia cakap dia putus asa??
ada tak dia cakap dia berhenti berdoa kepada ALLAH?/
tak, kan??
malah, keimannya kepada ALLAH makin manthop!!
dia pemuda la.. macam kita!!
start 18 tahun kot dia jadi pemimpin..
so, ko ingat ko anak muda hanya untuk bersuka ria je ke??

teringat kata2 ni...
ALLAH lebih suka orang solat.. tapi ALLAH LEBIH SUKA anak muda yang solat..

fuh.. anak muda.. kita letew.. haha..
so.. pikirkanlah balik..

"ALLAH tak tengok hasil tapi tengok USAHA kita.... selagi berusaha, pasti ada ganjaran pahala yang diberikannya"

 maybe harini kejayaan tu belum lagi jadi milik kita.. 
kerana apa?? 
 kerana... 
 ALLAH nak kita lebih BERUSAHA.. 
ALLAH tak nak kite terus leka.. 
ALLAH masih belum puas mndengar rintihan dan doa kita.. 
ALLAH tengah prepare yang lebih hebat untuk kita.. 

 mungkin juga kerana.. 
USAHA kita belum cukup untuk mendapatkan kejayaan tuh.. 
KEKURANGAN pihak lawan belum mncapai tahap mereka perlu kalah dalam tangan kita.. 
BANYAK lagi kekurangan yang kita tak habis perbaiki lagi dalam kalangan kita.. 
DAN mungkin ini tarbiyah untuk kita tingkatkan keimanan kepadaNYA.. 

 #WHO KNOWS?? ...kita merancang, ALLAH merancang.. namun, sesungguhnya DIAlah sebaik2 perancang.. don't sad2 lah... buwok benor gadoh2 nii...
oke.. gambar2 kat bawah ni plak nak cakap..
wallahu a'lam ^^

oke,, yang ni sentap beb!! haha


Monday, 6 May 2013

SEJARAH!! wo0o0ho0o0o




INI KALILAH!! 
hoho.. laungan y penuh semangat dan adakalanya di salahertikan manusia2 ya tak reti bahasa.. haha.. ada ke patut diorang ckap ini kalilah lam bahasa arab mksudye "aku adalah ALLAH" .. alahai.. dasar xdak ilmu, ttiba nak berhujah.. geram den mendengarnye.. oke.. politik~ hehe.. tngah sakit hati sbenanye ni.. xpe la.. abaikan.. y penting janji ALLAH tu pasti, janji manusia xtaw la dicapati ke hape kn..

oke, PRU13 pon dah melabuhkan tirainya.. dengan adanya kepimpinan baru.. "rakyat" ber ic baru.. hantu alaf baru.. dan sbagainye... kekeke.. *maaf*


today, i wanna talk about satu bnde ni.. dah lama blaku tapi masih diingati.. 
tajuknye SEJARAH *sda* ni pngalaman aku taw.. xde kaitan antara hidop dan yang dah mati..

alkisah, di sekolah menengah dulu... *naik misin masa*

form1: cikgu Harison ajo.. dy garang sikit je.. best o0o0o.. tp, x khatamkan pon.. n xpnah skali pon dpat a.. haha.. besa la.. fes time blaja sejarah ngara tuu!! paling diingati zaman batu tuh.. peleolitik, neolitik n so on.. 

fom2: mse ni cikgu marzeha ajo.. huuu... best angat sbb mse sej asik blakon je.. bincang2 lam kumplan.. pleng mngejutkan, result peksa akhir taon dpat 92 MARKAH tuu.. haha.. *kompem la ingat,, fes time dpat a kot!! hehe..

fom3: ni lagi best.. cikgu bibah y ajo.. best la cikgu ajo.. ap yang dia ajar sume kena bersistem.. serabut skit la mse ni.. tensyen nk pmr lagi.. kne wat FOLO LAGI!! alahai.. tgh sibuk2 nk pmr diorang swoh bwat folio tahun baru cina??.. tp last2 alhamdulillah.. ok jugak sebab mase nak trial kot, struggle gila sampai hapal 3 bijik buku sejarah tu.. tabik spring toink2 la kat aku!!! haha... dah hapal, PMR toksah tanya la.. kompem A laa.. hehe..^^ pleng tak leh lupa pesan cikgu: MASA ITU NYAWA.. ingat tu!!

fom4: argghhh!! sangat serabut!! DAPAT TAU Y SEJARAH BUKU TEKS HANYA REKAAN SEMATA2.. SUMENYE FAKTA Y SALAH.. masa ni mula la nak memberontak.. bukan sebab cikgu ajar tak best tapi FAKTA SESAT ni la y melunturkan semanagt nak belajar sejarah.. haha.. peksa akhir taon, 10A 1B.. B tu sejarah laa... haha..

fom5: haa... ni lagi la serabai tahap orang gila pekan gerik dah... buku sejarah fom4 satu habuk pon tak tau, nak kena baca yang fom5 lak tu.. hadoyai... memang hanchuss tahap xingat laa mse pertengahan taon.. 10A 1C!!! markah sejarah aku 50 kot.. bukan C+ tapi C... tahniah untuk aku.. mse ni memang rse fedup gegila.. cikgu sume isau kot.. *lam hati agaknye cikgu mesti pikir SPM2012 will be the worst SPM ever la kot sebab xde sape pon lay dapatkan 11A.. haha.. gilak..* trial?? huhu... mmng magic bin ajaib la... ad soklan bocor kot!!! bukan tajuk, bukan bab.. TAPI SOALAN!!! hoho... memang flying colours gile laa... haha.. drpada C melonjak ke A+!!!!! huuuu... lawok pulok den memikirkannye.. hehe.. SPM?? soklan bocoq tapi satu habok pon x kuar!! memang hampeh... penat study habis2an tajuk target tuh.. tapi.. alhamdulillah.. siapa buleh ubah kalau ALLAH dah takdirkan aku dapat A+!!! huhu.. syukur tak terhingga laa... sblom amik result tu target C je.. ='( sobs.. terharu~

~habis~


wooohoo... ap la yang aku merepek ni?? nak citer tu je ke?? haha.. 

# oke fine.. sebenanye kat sini aku nak citer y tak betul tu tak semestinya kita tak buleh belajar..
maybe benda salah yang kita belajar tu buleh menjandi pendinding kepada kita daripada kejahatan tersebut.. contohnya kita tau bagaimana bau arak, warna arak, botol arak *jangan rase ye, HARAM* tap tak semestinya kita kena minum arak... sekurang2nye nanti bila ada orang bagi kita arak, kita tau tu arak dan kita takkan minumnye.. (abnde la aku cakap ni.. haha).. 

ingat satu kisah rai sorang ukht, ada sorang Imam ni(xengat nama laa) dia pegi berguru.. belajar hadis.. lalu gurunya suruh dia menghafaz hadis2.. banyak sangat... stelah habis hafaz sume tu, tok guru tu cakap semua hadis yang dia hafal adalah hadis palsu!! ye.. HADIS PALSU.. kata gurunya, lepasni kalau ada orang membacakan hadis, kamu akan tahu samaada hadis tersebut sahih atau palsu.. yea.. hebat ulama2 ni mengajar anak2 muridnya.. penuh berhikmah dan bijaksana..

dh la.. x larat nak tulis~ nanti aku tlis bnde2 y lbih bermanfaat ye.. hehe..
papai!! jaga hati jaga iman.. kita ubah!! INI KALILAH!! wllahu a'lam..

ps:salah tegur ye.. ^^