Monday, 31 December 2012

K~I~S~S



hmm... adek2 yang still bsekolah sumenye dah balik ke kepompong diorang..
haha.. rindu la plak.. hmm.. smalam tengok adek kemas barang untuk balik asrama, rase pelik plak sebab aku dok rilek je.. haha.. selalunye malam balik asrama aku lah yang paling sibukk iron baju, basuh ap yang patot, kemas beg, susun buku dlam kotak.. haha.. rase cam tak pcaya je aku dah tak perlu ke asrama KISS.. hmm.. rindunye!!!

sebenarnye aku suke gila bila dok kat asrama, sbb barangku barangku saja.. x yah share2 ngan adek2.. haha.. pastu, ade kengkawan yang lebih paham peel aku.. iyolah, diorangkan huhahuha sikit.. bru best.. kalo kat umah gadoh ngan adek je, pastu kne marah ngan mak abah.. 

tapi yang tak bestnye kat asrama, creepy skit la.. aku nie dahla penakut.. nak pgi tandas sbelah dom pon menakutkan.. tambah2 kalo ade musim histeria, lagila aku takut.. nka tido pon jnuh~ kalo terjaga tengah malam, tobat aku tak bukak mata.. menakutkan laa... haha.. dengar bunyi katil, suara orang mengigau dll.. huish.. mnakutkan o0o0...

tapi, SMKA keriah memang skolah ter"best" yang pernah aku belajar.. dahla cantik, pengetua terbaik pulak tuh.. haha..  bruntunglah anda kalau anda berpeluang belajar kat SMKA Kerian..

pngalamanku di SeMeKAK~

tangga ke sekolah yang ku lalui selama 5 tahun!!!

lepak2 lepas PMR!!

soo beautiful scenery~

jln ke surau~

mentari pagi from ASPURI!!

makan makan kat kantin

brkhidmat untuk sekolah!

ntah ade ke idak pokok bunge ni skang..

model dinding~
hari2 trakhir kat skolah, bgambar kat tangge pon jadi~

halaman belakang asrama!!

pengetua with the amazing dewan makan!!

musim bunga?? mungkinkah...

asramakite*

dokter2 bedah!!

excellent!!

11A+.. insyaAllah..

asrama kite~

the beloved dorm~

cikgu2 yang hebat2 blako..

time to live the scholl :'(

pelangi senja KISS~

jamuan DM!!
haha.. syiok giler kat skolah nie.. psanan untuk adik2 darjah 6, belajar elok2, nnti bagi dapat 5A pastu masuk skolah yang hebat nie taw..

"ISTIQAMAH CEMERLANG SEKOLAH GEMILANG!!"

Thursday, 27 December 2012

Jantung alQuran~

Suka baca surah Yassin?? 
haa.. nie lah fadilatnya~

Rasullulah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan, iaitu :

 Apabila orang lapar membaca surah Yassin, ia boleh menjadi “kenyang”.

Jika orang tiada pakaian boleh mendapat “pakaian”.

Jika orang belum berkawin akan mendapat jodoh.

Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.

Jika “terpenjara” akan dibebaskan.

Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.

Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.

Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan seksanya.

Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.


Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar dari pada penyakitnya. Rasulullah S.A.W bersabda: “Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati Al- Quran itu ialah Yassin. Barang siapa membaca surah Yassin, nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca Al- Quran sebanyak 10 kali.

Sabda Rasulullah S.A.W lagi, “Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari,turunlah beberapa malaikat berbaris bersama malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya”.

Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yassin sehingga datang Malaikat Ridwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.

Rasulullah S.A.W bersabda selanjutnya: “Siapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yassin dan rakaat kedua Tabaroka, Allah jadikan setiap huruf cahaya dihadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya ditangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya, tetapi barang siapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang – orang yang munafik.

Tuesday, 18 December 2012

Gaza, we'll try to save you!!


hye korang..
hmm..harini ana nak buat kelainan sikit la..
hari ni ana nak buat kelainan sikit la.. hari ni ana nak bincang dengan korang semua tentang Gaza~
isu yang sangat HOT sekarang nih..haa..
ape yang korang tahu tentang Gaza??
hmm..mesti banyak kan??
hmm..kesian ana tengok diorang, tak pasal pasal diserang oleh israel laknatullah tu..
eish., geram betul.tak pasal pasal, negara orang jadi mangsa..
bila kita tengok balik gambar gambar kat sana, sebak rase kan?
ye la, semua peringkat usia jadi mangsa. tak kira tua atau muda mahupun kanak kanak..
KEJAM!!jadi, kita kat sini, Malaysia negara yang aman dan kaya raya, kita Wajib membantu mereka selagi kita mampu.. antara bantuan yang kita boleh bagi seperti duit, makanan, ubat ubatan dan yang paling penting doa..

doa, senjata orang mukmin.. doa satu sedekah.. doa ibadah orang mukmin..

ok, apa lagi bantuan yang kita boleh bagi selain daripada bantuan material macam tu?
BETUL!! boikot!!
haa..nie cerita banar dari salah sorang sahabat yang paling rapat dengan ana.
dia ade tengok bicara dalam tvAlHijrah malam tadi, lepas tu tahu tak apa maklumat yang baru dia dapat?
penduduk UK(united kingdom), diorang ramai ramai 
boikot barangan dari Israel..
BOIKOT BARANGAN ISRAEL?
ye, betul.. tahu tak apa diorang cakap??
"sesiapa yang masuk ke dalam restoran Israel, dia telah membunuh seorang kanak kanak Gaza"

tapi tahu tak apa yang lebih mengejutkan lagi? diorang yang memboikot tu semuanya NON MUSLIM!!
subhanallah..kita yang MUSLIM nie amacam? ade kita boikot McD, KFC, MAGGI? ade ke masyarat ISLAM Malaysia nie yang buat macam tu? hmm..cam tidak je..makin aktif membeli barangan barangan Israel ade la.. ana tengok kedai KFC kat pekan Gerik ni, tak pernah lekang dengan orang..sentiasa ada je orang keluar masuk kedai tu..itu kat Gerik, pekan kat hulu Malaysia nuh.. kalu kat tampat tempat tumpuan seperti di KL apatah lagi..mungkin lebih rancak..mungkin~

haish..kita tahu kan yang setiap sen yang kita sumbangkan utuk membeli barangan Isrel nie akan digunakan untuk membeli peralatan perang yang diguna untuk membunuh rakyat palestin.. habis, asal kita masih tak sedar?? asyik memikirkan keselesaan diri sampai lupa penderitaan orang lain.. hmm..manusia~
hmm..lagi satu..masyarakat malaysia ni sume sibuk ber'kempen' je kan.. Free Gaza n macam macam kempen yang diadakan tapi kenapa masih ramai yang tak dapat maklumat tentang kekejaman Israel nie? atau masyarakat malaysia sniri yang dah lupa diri.. dok syiok sniri je.. tak mahu memikirkan saudara seislam yang lain.. ntah la.. wallau a'lam..
oke!! xpe2.. mulai sekarang moh le kita sesama sedar dan berazam untuk sama sama memboikot BARANGAN BUATAN ISRAEL tu.. dan..sama sama kita doakan saudara kita di sana.. 
that's all..







Wednesday, 12 December 2012

MY FaCebo0k StaTuzz~

erm..
x de idea la setakat nie..
apa kata kami share satus2 facebook aku yang tahape hape tu..
#1
Hei pujaan hati setiap malam.. 
Aku berdoa kepada sang Tuhan.. 
Berharap cintaku jadi kenyataan.. 
Agar ku tenang meniti kehidupan.. 

 yuk tiduRR~assalamualaikum..(-..-) 

 #2 
hadoii!! sakitnye kaki aku tersepak durian!! 

 ~alhamdulillah sbb: 
# ALLAH nak ampunkan dosa2 kecil kita mlalui kesakitan yang kita rasai.. 
# dgn tsepak durian tu, automatik mlut kita ucap "ALLAHUAKBAR" 
# mngingatkan kita betapa sakitnye saudara2 kita kat palestin yang khilangan kaki dsb sbb kne bom dll...
 # mngingatkan kita yang malang tak berbau.. 
# mngingatkan kita bhwa kita masih ada lg anggota bernama "kaki" yang kita perlu jaga dan manfaatkan sebaik baiknya sebab tu milik ALLAH dan DIA akan soal kat akhirat nnty.. 

 ~Ayuh Kita Bersujud KepadaNya~Isyak~ 

#3 
APPROVE je sesapa yang add korang, mungkin dalam reramai kengkawan tu maybe sorang akan bace post brmanfaat yang korang tlis kat wall.. dan mungkin org yang bce post u plak dpt hidayah dan dia brubah.. bila dia brubah korang dpt phala.. lpas dia brubah, dia plak share ilmu2 yang bmanfaat kat wall.. so, korang ngan dia akan dpt phala... lbih ramai lg dpt ilmu dan lbih ramailah yang dpt hidayah dn lbih ramai yang brubah... bila ramai dpt hidayah, korang ngan dia dpt phala sramai mana org yang dpt hidayah tu.. pastu, sume orang yang dpt hidayah tdi, share palk ilmu diorang kat wall... smakin ramai yang dpt hidayah... bila smakin ramai dpt hidayah, korang, fren korang dan org2 yang dpt hidayah yang share ilmu tu sume dpt phala.. pastu... SUDAHLA~ 

~CBE BYANGKN BTAPA RAMAI YANG DPT HIDAYAH DAN BRAPA BNYAK PHALA YANG KORANG DPT BILA SHARE ILMU KAT FB NIE..SO APA LG..MOH KITE SESAMA MANFAATKAN FB NIE SBG MEDIUM YANG BMANFAAT UNTUK ISLAM, AD DIN TERCINTA~

 #4 
"Barang siapa yang tidak menjaga DIRINYA, maka tidak bergunalah ilmunya......" 
(Imam Ghazali) 

 #5
 fakta!! => strawberi boleh mmutihkan gigi~

 #6 
Tak salah untuk kita menjaga badan, 
tapi jangan sesekali kita terlupa jaga amalan :)

 #7 ajal x mngira usia... pintu taubat ALLAH jgak sntiasa tbuka...
 alFatihah kepada mereka yang tlah kembali ka hadratNya.. (-..-)

~sedeyh dgaq citer kwn skolah rndah dlu bru je mninggal smalam.. 
umur: 17 thun...

 #8 
Kalau Allah cakap ''YES'', tiada siapa boleh cakap ''NO'', kan?

 #9 
jadilah sperti sbatang pokok, saat org mmbaling batu kepadamu, balaslah dengan buah yang ranum
~as-Shahid Hassan al-Banna 

 #10
 "Cinta itu bukannya harus di delete tapi di 'hidden' hingga nantinya akan di 'approve' ke yang halal.." ♥ offline~


 sudah la kan~ smoga bermanfaat.. daa~

SPM is over!!


TARAAA!!!
hehe..munculjugak aku kan kat blog nie..
bezaman dah terbiar... alololo...jgn nangis ye blog...
hmm...

hye korang, wazzup2..
hehe..harap harap sume sihat la ye...
yang demam, ber syukurlah sebab demam adalah salah satu cara ALLAH nak ampunkan dosa kita..

okelah..
kalinie kami nak share ngan korang semua tentang satu pengalaman..
haa..pengalaman ape ye??

PENGALAMAN LEPAS HABIS SPM!!!

hehe...syioknye!! aku bebas jugak akhirnya daripada lunggukan buku buku yang bertimbuh atas kepala hotak nie sekian lama..
memangla skejap je bebas nie sebab kami akan belajar kat u pulak kan, tapi sekurang kurangnye release la skit kan?? hmm...

etu je la kot aku nk ckap stakat nie..
hehe..nak mnunjukkan kgembiraan tu je..
hehe..
bagi yang dok study lagi nih, saba la ye..korbankan sepenuh masa untuk belajar, kurangkan tido di mana mana saje samaada dalam kelas atau di dorm..sebab lpas spm, korang sampai x larat dah nak tido dah..
haha..

nanti la kami citer lagi..dah magrib nie.. nanti aku citer pasal kengkawan aku pulak taw...
caw dlu!!
assalamualaikum~