Wednesday, 22 May 2013

Istkharahkah Pilihanku ini?? =..='

skang ni sume tengan sibuk bersiap2 nak masuk u.. ad yang nak masuk matrik n bagi yang memilih form6 dah selamat dah pon belajar.. huh.. syioknye!!
SUNGGUH KU TAK SABAR NAK BELAJAR!!!
huhu... -_-'
tapii... aku keliruu!!! y manakah pilihan hatiku sebenarnya..
cop3!! sblom ak start untuk menceritakan segalanya, play pastu pause blek vid kat bawah ni.. 
oke,, smntara nk loading vid kat atas ni, km nak citer la sal plihan y tpaksa ku pilih demi masa depanku yang cemerlang gemilang dan terbilang..
pilihan 1: kolej matrikulasi pulau pinang (kmpp)

fuhh.. matrik ni siyescakap best.. ngan senior2 yang begitu mnyokng.. tmpatnye lawa.. n y pleng penting RAMAI BUDAK SEKOLAH KU DAPAT KAT SANEE!!!
huhu.. siyes tingin nak pegi..
meh kite usha2 skit suasana kat matrik tuh..

smart la matrik nii..

lawa...


asrama pompuan.. ^^


tasik tarikan kat kmpp nih.. 


lepak2 syok nii.. hoho..

nmpak best kan?? lawa.. menarik relaxing.. joyful.. haha..
tapii,..
 kmpp ni maybe km tak pegi kot sebab ad pilihan yang lbih mnjurus kepada cita2ku.. 
>>doktor-in-making<<
insyaAllah.. tapi kengkawan km rmai gak r kat sne.. madi, izaty,  ana sarwani... dan raaaaaaaaaamaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiii lagi.. huhu *ramai sangat la mknenye tuh*

pilihan 2: universiti sains islam malaysia..

fuhh... universitinya segah namanya!!
kat snie plak km dpat tamhidi perubatan.. haa.. nmpak tak disini cita2 ku sudah hampir dalam tangan..
tinggal nak usaha banyak skit je untuk mencapainya sebab peluang dah ada depan mata..
jom kte tengok usim nii..
lawa taw.. islamic lagi.. *ssuai la ngan namanya kan*

ni logo usim nii.. nampak tak islamicnye.. ^^ best~

haha.. tugu ni la y mnjadikan hatiku jatuh cinta padamu saat pertama kali ku melihatmu, usim!! huhu


oke, gamba ni smart!! haha

ni bangunan canselori.. theme color dy lawa kn??

hurm.. 
km mmng suke sangat3 ngan usim ni.. sejak ptama kali dibukak lagi!! mse km fom3..
huhu..dh lama laa.. tup2 dpat plak.. hoho.. 
mmng durian runtuh laa.. tambah2 sume y dpat kat cnie adalah bbudak skolah agama taw.. so biah solehahnye mmng malathop sungguh laa.. bbudak cam km ni ssuai sngat la kot kan.. mudah tpengaruh ngan skeliling.. haha ;)
snie pon ramai gak kwan2 km dpat.. ela, sai, pa, aini, maher n raaamaaaaiii lagi laa.. haha *sme gak rmainye cam y dpat kmpp ritu* untunglaa...

last but not least,

pilihan 3: cyberjaya university cellege of medical science (cucms)

oke, y ni plak km dpat medic gak, TAPI ADA ORANG NAK BAYARKAN lah.. huhu.. 
penajanya..
l
l
l
V


yeah.. mara y taja.. huhu~ ni y mmberatkan otakku untuk memilih..
usim medic, cucms pon medic tapi ditaja..
so?? apakah plihan y patut akau pilih??
pening!! serabai!! kusut!!
stelah mmbuat sdikit research pasai cucms ni, bnyak gak la klebihan y km jmpe kat snie..
walaw u ni takde la islamic sangat, xde la lawa sangat tapi lecturernye sume jnis y bertarbiyah.. semuanya jenis y lahir daripada tarbiyah islami yang manthop.. 
*ni aku nak cari dulu spy xde la aku rase kesorangan bila kat sana.. ada jugak sniar islamnya*

pastu, disebabkan cucms ni adalah sbuah universiti perubatan, diorang slalu la buat medical check up amal y free untuk masyarakat.. bgus kan?? bnde ni bukan je dapat latih bakal2 dokter ni menjalankan kerja mereka, malah dapat mengeratkan ikatan silaturahim antara bakal2 dokter ni ngan masyarakat.. skurang2nye nanti bila dah keluar daripada univ n start bekerja, takde la kaku nak bergaul ngan masyarakat..
kan3?? ^_^

korang mesti nak tau univ ni bentuknye cemane kan??
meh kite tengok.. bese2 je laa..

besar kan?? tapi xde la lawa mcam usim tadi..

ni bahgia dalamnye.. nmpak mahal kn?/ besa la.. ipts..

ni la y bakal km buat naty.. huhu.. dok saba den deh.. ^^
emm.. katenye ni tmpat tinggal utk plajar foundation.. haha.. cam over je.. tataw la btui x~
memang lawa.. haha~ takut la plak.. km bukan jenis nak brgaul ngan anak2 datuk sangat.. bukan taknak, tapi tak reti.. haha.. dibuatnye diorang speaking kang, nganga ak!! hoho..

pepeon.. istikharah la dlu kan.. sebanye hanya DIA yang maha tau apa yang terbaik untuk kita..


ermm.. sebenanya nak share ngan ampe sume sal istikharah je ni.. hehe..
taw.. ramai tengah pening nak pilih tempat pengajian terbaik untuk masa depan kan??
oke.. nak cite la skit nih sal solat istikharah...

solat istikharah ni apa sebenarnye??

Solat Istikharah Solat ini dilakukan untuk mendapatkan petunjuk, terutama bila seseorang dalam keraguan memutuskan mana yang terbaik diantara dua perkara yang diragukan.

acane nak solat istikharah ye?? konpius.. konpius!!!

camni je..

1. Apabila hendak memulakan sembahyang, hendaklah meluruskan hati dengan menyerahkan segala urusan sepenuhnya kepada Allah S.W.T. Rehatkan akal fikiran daripada menimbang-nimbang sama ada pekerjaan itu elok dibuat ataupun tidak.

 2. Setelah bersiap dengan wuduk, berdiri tegak serta menghadap kiblat, mulakanlah sembahyang dengan mengangkat takbiratul ihram dengan Lafaz dan Niat:


 Ertinya: "Sahaja aku sembahyang sunat Istikharah dua rakaat kerana Allah taala."

3. Bacaan surah selepas Al-fatihah ialah: 

Rakaat Pertama: Surah Al-Kaafiruun
Rakaat Kedua: Surah Al-Ikhlas

4. Dalam sujuk terakhir (sujud kedua pada rakaat yang kedua), bacalah tasbih berikut sebanyak 40 kali:


Ertinya: "Maha Suci Engkau, tiada pengetahuan bagi kami melainkan apa yang Engkau berikan pengetahuan kepada kami. Sesungguhnya engkau Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana."

5. Sebelum bangkit dari sujud, mohonlah kepada Allah SWT. dipertunjukkan jalan yang betul dalam membuat keputusan dan pilihan. 

 6. Selesai memberi salam, bacalah selawat untuk dihadiahkan kepada Rasulullah S.A.W, para sahabat Baginda, para wali Allah dan seluruh umat Islam. 

7. berdoa dengan doa ini:


 "Ya Allah, aku memohon petunjuk daripadaMu dengan ilmuMu dan aku memohon ketentuan daripadaMu dengan kekuasaanMu dan aku memohon daripadaMu akan limpah kurniaanMu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahu segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusan ini (sebutkan.....) adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya da seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini (sebutkan..) mendatangkan keburukan bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya".

contoh 2: Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya " mengundi PAS" adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya. dan seterusnya....

hew3~ undi PAS plak ye.. hehe.. ~maaf~
senang je kn??

yang paling penting... I-K-L-A-S

[“Iblis berkata: Wahai Tuhanku, beri tangguhlah aku sampai hari mereka dibangkitkan. Allah berfirman: Sesungguhnya kamu termasuk orang yang diberi tangguh sampai kepada hari yang sudah ditentukan waktunya (hari kiamat). Iblis menjawab: Demi kekuasaan Engkau aku akan menyesatkan mereka semuanya. Kecuali hamba-Mu yang ikhlas di antara mereka.” (Surah Shaad, ayat 79-83)

insyaAllah, dengan keikhlasan hati, ALLAH pasti akan memberi petunjuk kepada kita untuk melakukan sebarang pilihan.. harus diingat!! istikharah adalah untuk memilih dalam perkara IBADAH je taw.. jangan plak nak pilih baju y mana lagi lawa pon nak istikharah.. tu dah pentingkan DUIAWI tuu.. hehe

btui ka kalo nak istikharah, mesti buat 7 kali berturut2??

adapun panduan agar solat istikharah dibuat sebanyak 7 kali datang dari sebuah hadith yang dhoif iaitu :
 “Apabila kamu inginkan sesuatu maka beristikharahlah kepada tuhanmu sebanyak 7 kali kemudian perhatilah petanda / perasaan yang datan terlebih dahulu(dominan) di dalam hatimu”
( Riwayat Ibn Sunni dari Anas, Al-Hafidz Al-‘Iraqi, An-Nawawi, Ibn Hajar mengatakan sanadnya amat lemah, rujuk Fath al-Bari, 11/223 cet Maktabah Risalah Hadithah & Naylul Awtar, 3/71)

rujukan:

jangan abaikan!!


huh.. ok laa... harap2 mmbantu ampe n diriku sniri nak buat keputusan.. 
penat copy paste.. ngeh3~
opss.. jngan lpe tngok vid kat atas tadi nun!! pause dlu muzik tuh.. slamat mnonton!!
k la.. daa.. saalamualaikum!!
all da best yea~

No comments:

Post a Comment